Házikedvencek, szórakozás, és minden ami jó

Sok szertettel köszöntök minden kedves látogatót az oldalamon!!! Remélem mindenki talál az érdeklődésének megfelelő leírást.

Alkoholizmus a családban

A lejtőn lefelé

 

 

Jókedv, vidámság, agresszió, halál. Ebben a négy szóban benne van minden, ami az alkoholt kíséri.

Hazánkban több mint 800.000 alkoholistát tart számon az egészségügy. Az ebből adódó problémák egyaránt érintik, a társadalmat, a hozzátartozókat, barátokat és nem utolsó sorban magát az alkoholistát. A többi droghoz hasonlóan az alkohol is fokozatosan kezdi maga alá gyűrni áldozatát. De miért is káros az alkohol és, hogyan változtat meg teljesen emberi életeket? Miért lesz valakiből alkoholista, míg másból nem, és egyáltalán kit tekinthetünk már alkoholistának? Van-e kiút?

 

Felszabadult érzések, nyugodtság követik az első poharak ürítését. A gátlások és feszültség oldódása egy jobb közérzetet teremt stresszel telt világunkban. Jól esik egyszerűen a világ mindennapi problémáit kibeszélni egy pohár sör, vagy bor mellett és így egy kicsit szabadon futtatni a gondolatokat. Legtöbben úgy kezdik, hogy a gátlások oldódása céljából, buliba való belépés után az első útjuk a pulthoz vezet, a többi csak utána jön. Az első poharakat azonban gyakran követik továbbiak, amelyek már komolyabb tünetek produkálása felé sodorják a szervezetet. A bizonytalan mozgás és elkent beszéd külső jegyei mellett az „élményt“ átélő számára zavaróbb jelenségek a szédülés, kettős látás, fejfájás és hányinger. Átmeneti időre megváltás lehet egy kiadós hány(tat)ás, de a külvilággal való kommunikációt továbbra is nehezíti a zavart gondolkodás, kábultság, aluszékonyság vagy éppen a fellépő agresszió. Amennyiben az áldozat tovább sodródik, és az ivást nem hagyja abba, akkor túladagolás következtében eszméletvesztés, öntudatlanság, légzésbénulás állhat be, ami halálhoz vezet. A halál kockázatát növelik a depresszáns gyógyszerek (nyugtató, altató) jelenléte. Hasonló kockázata van a marihuana és alkohol együttes „élvezetének“.  Télen fokozott veszélyként jelentkezik a megfagyás, mivel az alkohol erőteljesen hat a szervezet hőszabályozásra. Emellett mások épségét és jogait veszélyeztetik az alkohol hatása alatt elkövetett közúti balesetek és bűncselekmények. Magyarországon minden 10-dik balesetben szerepet játszik az alkohol, míg a bűncselekményeknél ez az arány 30%.  

 

Az első bizonyítottan erjesztett italok már jelen voltak a piramisok építésénél is és kétségtelen, hogy mióta az emberiség felfedezte az alkohol jótékony feszültségoldó hatását, azóta életünk része. Mindemellett nem árt tisztában lenni egy-két momentummal. Az alkoholfogyasztás, idővel súlyos testi és lelki függőséghez vezethet. Súlyosan károsítja a szervezetet, ahova bekerülve idegméregként viselkedik. Az idegsejtek pusztítása mellett nem kíméli a májat (májzsugor), szívet (szívinfarktus), ereket, izmokat, hormonrendszert illetve a gyomor és bélműködést (emésztőrendszer fekélyei, rákjai) sem. A statisztikák szerint hazánkban évente több mint 7000 emberéletet követel a májzsugor (naponta 20), ami az alkoholfogyasztás következményeiből adódó halálesetek vezető oka. A rendszeres alkoholfogyasztás korai szellemi leépüléshez, elbutuláshoz, agyi érelmeszesedéshez, emlékezetromláshoz vezet. A terhesség alatt történt alkoholfogyasztás a magzat súlyos károsodásának kockázatát hordozza magában (lásd: KIDS Magazin, 2000/1. szám).

Fizikai állapotuk, nemük, pszichés teherbíró képességük alapján az emberek nagyon különbözőképpen reagálnak az alkoholra. Ezért teljesen lehetetlen és nincs értelme konkrét számokat meghatározni, hogy ki mennyit igyon, és hogy kit tekintünk alkoholistának. Alkoholista alapvetően az, aki életkortól és nemtől függetlenül valamilyen mértékben alkoholfüggővé vált.

Sok esetben maga az érintett személy kezd foglalkozni az alkoholfogyasztás mértéke csökkentésével. Ha kialakul a függőség és megszűnik a kontroll a fogyasztás fölött az egy fontos ismérv. Néha az alkoholista dühöt és sértettséget érez magával vagy az ivási szokásait kritizálókkal szemben. Ugyanakkor sokszor egyenesen bűntudat lesz úrrá rajta ivás közben. A gond már egyértelmű, ha az esti italozás keltette negatív érzéseit már másnap reggel utántöltéssel próbálja eloszlatni.

A alkoholizmus sajnos egyik legproblematikusabb része, hogy az áldozat kezdetben mindenáron tagadja a probléma meglétét. Nagyon nehéz beismernie –még magának is- hogy mibe keveredett. Később, amikor már meg akarna szabadulni szokásától, akkor egyszerűen nincs elég akaratereje ezt véghez vinni. Ilyenkor már az egész élet az alkohol körül forog. A családi problémák mellett a munkahelyiek is egyre kínosabbá válnak, és kezdenek megjelenni az egészségügyiek is, miközben a személyiségi jegyek is átalakuláson mennek keresztül. A környezet így egyre nehezebben tud kapcsolatot teremteni vele, habár egyre égetőbb lenne a probléma és következményeinek szembesítése a beteggel. A hatások beláttatása kulcsfontosságú, mivel az alkoholtól való megszabadulást mindig a betegnek kell kezdeményezni, a hozzátartozók csak segíthetik ezen a nehéz úton. A leszokást persze nehezítik a fellépő megvonási tünetek, amelynek legsúlyosabb formája a delirium tremens, és az ezt kísérő zavartság, magas láz, agresszív rohamok és hallucinációk. Ezen időszak nehézségeit jellemzi, hogy a betegek 10 %-a segítség nélkül egyszerűen belehal az alkoholmegvonásba. Átvészeléséhez nyújt segítséget az orvosi kezelés, ami külső szemlélő számára nem mindig a legemberségesebb, de szükségszerű. Ez, és az ezt követő utóterápia ad esélyt a normális életbe való visszazökkenésre, melynek része a pszichés apparátus felkészítése a mindennapi feszültségek elleni egészséges védekezésre.

Ezután, de ettől függetlenül is jöhetnek nehéz időszakok az életben, amikor különösen érvényes a megfontoltság, hiszen minden egyes pohárnak komoly kockázata van.

Gondolatok az alkoholról

 

Az alkoholt a szakemberek és a közvélemény nehezen behatárolható része a „drogok” közé sorolja. Megjegyzem, hogy az alkoholos italokat - amelyeket bármely gabonaféle, gyümölcs erjesztésével elkészíthetünk – az emberiség sok ezer éve ismeri. Számos drogellenes kiadvány az alkohol és a „többi” kábítószer hatását igyekszik összehasonlítani, holott az utóbbiak halálos ölelése csak az utóbbi évtizedekben vált társadalmi katasztrófává.

A leggyakrabban fogyasztott drognak az alkoholt tartják, elsősorban azért, mert rövid- és hosszabb távú, a szervezetre kifejtett hatásai szembetűnőek. A társadalmi feszültségek növekedésével – főként a rendszerváltást követően – az alkoholfogyasztás következményei egyre inkább kikerültek a közterületekre, Magyarország már nem csak „tranzit” szerepet tölt be a kábítószer-fogyasztásban, hanem fontos célországgá is vált.

Az egyéb drogokkal szembeállítva fontos az alkohol társadalmi jelentőségét is vizsgálni. Alapvető különbség, hogy a szeszes italok fogyasztása az egyes társadalmakban, főként térségünkben bevett szokás és szinte kiközösítéssel egyenértékű az ivás megtagadása. „Mentőkörülmény” lehet, ha valaki autót vezet (de az sem mindig) ha gyógyszert szed, vagy ha méltányolandó szexuális aktusra készül… A közvélemény az alkoholfogyasztás minimumát szinte elvárja, ugyanakkor „kicikizi” az ittas társat, lenézi és kibeszéli a részeget. A társasági ittasság olykor komoly egzisztenciális csapda: a kedves házigazda, vendéglátó éppen a társasági alkalmat használja ki ellenfele lejáratására.

Ezért kísérheti megkülönböztetett „tisztelet” a férfi társaságban a „nagyivókat”, akik az egész asztaltársaságot az asztal alá tudják inni; ők lesznek aztán a „vezérek”, akikkel érdemes bulikra járni, és meg kell próbálni hozzájuk hasonlítani. Azt már később senki sem kérdezi az összetört özvegytől, miért is kellet a férjének ilyen korán meghalnia? Ha valaki, ő bizony tudja. A falusi lakodalmak, disznóvágások, „baráti” összejövetelek vagy akár a halotti torok kiváló alkalmat szolgáltatnak a mértéktelen italozásra. Pedig a szervezet tűrőképessége, ha nagyon eltérő mértékben is, de mégis csak véges.

A titkokat, hogy lehet elkerülni a részegség kockázatát, a „nagyivók” őrzik, a fiatalok saját példájukon tapasztalják meg, hogyan is kell „viselkedni”. Íme néhány intelem:

- Óvakodj attól, hogy túl gyorsan igyál. A lassú és kis adagokban történő ivás időt enged a májnak, hogy sokkal hatékonyabban oxidálja az alkoholt, mint a gyors ivás esetén, mert a máj egyszerre csak kevés alkoholt képes lebontani, a többi a véráram révén az agyba kerül, minden következményével együtt…

- Hideg pincében óvakodj a kínálásokat elfogadni. Ha a meleg felszínre jössz, „fejbevág” az ital, amit eddig nem éreztél, most hirtelen a „fejedbe száll”.

- Éhgyomorra csak kisebb mennyiségű italt szabad fogyasztani. A zsírosabb ételek vagy fehérjék, mint a tej, sajt, az úgynevezett „bor- vagy sörkorcsolyák” (például pogácsa, sajtos rudak, vagdalt hús, stb.) megvédenek a gyors becsípéstől.

- Ne keverd a különféle szeszes italokat, mert az gyors lerészegedéshez vezet. (Bor és a tömény italok, pálinka és a likőrök, sör és rum keveréke stb.)

- Kifejezetten veszélyes gyógyszereket szeszes itallal együtt fogyasztani. Ennek a kombinációnak olyan hatása lehet, mintha kemény drogot fogyasztottál volna, azaz hamar beáll a részegség; másrészt súlyos szervi károsodások léphetnek fel.

Az alkohol rövid távú, szervezetre gyakorolt hatása is különböző. Az egyéb drogokhoz hasonlóan az alkohol is „elfogyasztja” a szervezet vitaminkészleteit, így fáradtságérzetet, illetve betegségtüneteket idéz elő: ez „másnaposságnak” illetve „macskajajnak” szokás nevezni. Az alkoholt fogyasztók szervezetében sokszor nincs elegendő mennyiségű tiamin, B-vitamin, riboflavin, folsav, kalcium, magnézum és cink, de ez helytelen táplálkozástól és örökletes tényezőktől is függ.

A nagyobb testű és súlyú egyén könnyebben viseli el az alkohol hatását, mint a kisebb termetű vagy súlyú ember. Az alkoholt a szervezet ugyanis nem emészti meg, mint az ételeket, hanem a gyomron és a vékonybélen keresztül a vérkeringésbe kerül: a nagyobb felület könnyebben méregtelenít. A nők szervezete lassabban bontja el az alkoholt, mint a férfiaké, de az egyes népcsoportok között is találhatók eltérések. Fontos megjegyezni, hogy fizikai és idegi fáradtság esetén jelentősen csökken az alkoholtűrő képesség.

A szeszesitalok alkoholtartalma döntően befolyásolja azok szervezetre gyakorolt hatását. A sörök alkoholtartalma általában 3-6%, a boroké 10-14%, a tömény italoké 38-52%.

Egyes források szerint az ártalom nélküli alkoholfogyasztás felső határa férfiaknál napi 50 mg, ami két és fél korsó sörnek, 2-3 pohár bornak, 1 – 2 dl égetett szesznek felel meg. A nőknél ez a napi mennyiség mindössze 20 mg!

Noha a rendszeres, illetve mértéktelen alkoholfogyasztás következményei a közvélemény előtt általában ismert, mégis gyakran hallunk olyan megnyilvánulásokat, miszerint „valamiben úgyis meg kell halnunk” vagy „vén alkoholistát sokat lehet látni, de vén drogost egyet sem”. Ennek a véleménynek az az alapja, hogy az egyéb kábítószerek viszonylag rövid idő alatt végeznek áldozatukkal, összeomlásuk gyors és drasztikus, az alkoholizmus tünetei viszont évtizedeken át kísérik áldozataikat. Az alkoholfogyasztás beépült a társadalomba, legfeljebb bocsánatos bűn, míg az egyéb drogot fogyasztókat kiközösítik.

A bor-, pezsgő-, sör- és töményszesz-gyártás számos országban „nemzeti iparág”, amely egyben állami monopólium is, a befolyó jövedelmek az állami költségvetés tetemes hányadát képezik. Így válhatott angol nemzeti itallá a borókapálinka, a mely Hollandiából terjedt el, mint gyógyszer. Az angol gin név a boróka holland megfelelőjéből származik. Az oroszok tömény itala a vodka, az angolszász whisky, a magyar pálinka.

Másrészt: ópium- vagy heroin-dalt még nem írtak, de bordalt számosat, hiszen mulatságokon, lakodalmakban bevallják a nótázók, hogy vörös bort ittak az este, sőt, még most is részegek tőle…

De félretéve a tréfálkozást, az alkoholfogyasztással akkor kezdődnek a bajok, amikor a mértéktelenség uralkodik el az embereken, ami sok családi és egyéni tragédiához vezet. Többször próbálták megszüntetni az alkoholfogyasztást adminisztratív eszközökkel, mindeddig sikertelenül. Az USA-ban 1920-1932 között tettek kísérletet valamennyi szeszes ital betiltására, amit az alkotmány módosításával (1919) és a prohibiciós törvénnyel (1920) igyekeztek elérni. A tilalom nagy ellenállást váltott ki és az illegális szeszipar kialakulásával járt. Így 1933-ban kénytelenek voltak a törvénymódosítást visszavonni.

Magyarországon az 1960-as évek táján igyekeztek visszafogni a szeszfogyasztást oly módon, hogy az üzletek reggel kilenc óra előtt nem árulhattak szeszt. Mit tett erre az élelmes dolgozó? Megvette már előző nap, így kénytelen volt már este is egyszer berúgni… A Szovjetúnióban időre korlátozták a nyilvános helyeken megrendelhető ital típusát és mennyiségét.

Az egyes kormányok ma már főként az adó- és árpolitikával gyakorolnak hatást a szeszes italok előállítására és forgalmazására. A probléma az, hogy a gyakorlatban alkoholt szinte mindenféle gyümölcsből, keményítőtartalmú növényből házilag is elő lehet állítani, míg az egyéb drogokat csak drága, speciális berendezéssel. Az áremelések csak csökkentik az elfogyasztott alkohol mennyiségét, de egyben növelik azokat a kiadásokat, amit az alkoholisták a családjuktól elvonva az alkoholra fordítanak.

Nehéz lenne tanácsot adni, mit kellene tenni a szeszesital-fogyasztás visszaszorítására?

Amint láttuk, amit nem lehet tenni, az adminisztratív eszközök bevezetését.

Ha az alkohol a személy számára droggá válik, kutatni kell az azt kiváltó okokat. Akik az alkoholizmust betegségnek tartják, azok azt javasolják, hogy gyógyítani kell a pszichológiai (társadalmi, családi, munkahelyi) valamint  testi tüneteket. Fontos szerepe lehet az akarati és jellembeli tényezők javításának, ezek viszont genetikai és környezeti hatásoktól is függnek.

A feladatorientáltság csökkenti, a céltalan életvitel növeli az alkoholizmus kialakulásának veszélyét. Egyáltalán nem biztos, hogy a jobb életminőség csökkenti a kockázatot, hiszen az alkoholizmus valamennyi jövedelmi kategóriában előfordul

Az alkoholfogyasztás megítélése személyenként változó, a felmerülő gondok orvoslásához megfelelő önismeret, akaraterő és a környezet segítése is szükséges.

Weblap látogatottság számláló:

Mai: 289
Tegnapi: 100
Heti: 389
Havi: 3 235
Össz.: 327 240

Látogatottság növelés
Oldal: Alkoholfogyasztás
Házikedvencek, szórakozás, és minden ami jó - © 2008 - 2018 - szandra-hannah.hupont.hu

A HuPont.hu segítségével egyszerű a honlap készítés! Programozói tudás nélkül is: Honlap készítés

Adatvédelmi Nyilatkozat

A HuPont.hu ingyen honlap látogatók száma jelen pillanatban:


▲   Laptop 1 Ft-ért? Regisztrálj most! - Vatera.hu
X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »